Дария Трепова, която беше задържана по подозрение за участие в убийството

...
Дария Трепова, която беше задържана по подозрение за участие в убийството
Коментари Харесай

Дария Трепова признала, че е донесла статуетката, избухнала в Санкт Петербург и убила блогъра Татарский

Дария Трепова, която беше задържана по съмнение за присъединяване в убийството на блогъра Владлен Татарский, призна, че е донесла избухналата статуетка.
Прочетете още
Руското министерство на вътрешните работи популяризира видео, на което Дария прави признания. " Занесох там фигурката, която избухна “, споделя тя по време на разпит.

На въпрос кой й е дал статуетката, тя отхвърля да отговори.  " Мога ли да ви опиша за това по-късно ", споделя момичето. Запитана дали знае за какво е задържана, младата жена дава отговор, тъй като е била на мястото на убийството на Татарски.

Националният комитет за битка с тероризма заяви по-рано, че терористичният акт против Татарски е бил плануван от специфичните служби на Украйна и сътрудници, сътрудничещи на ФБК на Алексей Навални (призната за екстремистка организация в Руската федерация), чийто покровител е обвинената Трепова, участвали в осъществяването му.

Дария Трепова от Санкт Петербург  е взела участие в антивоенни митинги. И тя, и брачният партньор бяха арестувани за присъединяване в антивоенен протест в деня, когато Русия атакува Украйна. Според нейни доближени, питани от изданието " Агентство ", тя не подкрепя войната, само че не е радикална.

Според следователите в статуетката може да има радиоуправляем експлозив с мощ от 100 до 200 грама тротилов еквивалент. Виждат се и фрагменти, на които тя влиза със статуетката. Руските правоохранителни органи в същото време не изключват опцията тя да е била употребена и да не е знаела за съществуването на експлозив в подаръка.

Прокремълските пропагандисти показаха като уредник на гърмежа  Украйна. " Кога страната ще стартира да дава отговор? Терористите имат електричество, вода, работят жп линиите, заведенията за хранене, интернет, ръководителите на убийците обикалят с телевизионни камери по страната ", написа телевизионната водеща Тина Канделаки. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин също недвусмислено уточни Киев с думите: " Убит подло. По различен метод терористите не могат. Киевският режим е терористичен режим. Подлежи на заличаване, другояче няма да спре. "

По-късно Русия напряко упрекна службите в Киев, но намеси и Фонда за битка с корупцията (ФБК) на най-известния критик на Кремъл Алексей Навални.

Основателят на частната войска " Вагнер " Евгений Пригожин, за който се счита, че е притежател на взривеното заведение, не приема тази версия. " Не бих упреквал киевския режим за тези дейности. Мисля, че работи група радикали, която надали има отношение към държавното управление ", каза той.

Според Киев обаче се касае за вътрешен тероризъм.   " Паяците се изяждат един различен в буркана. Въпросът " по кое време вътрешният тероризъм ще стане инструмент на вътрешнополитическата битка " бе въпрос на време. Необратими процеси и Смут 2.0 чакат Русия ", написа съветникът на началника на кабинета на Зеленски Михайло Подоляк. Това е отпратка към Смутното време или Смута от 1598 до 1613 година, когато Русия минава през серия бедствия, рецесии и войни (сред тях - гражданска), приключваща едвам със промяната на властта и възкачването на Михаил Романов, първия от династията.

Изследователската организация ISW разказва няколко вероятни сюжета за атентата: 

- Убийството може да е част от по-голяма серия ескалиращи съветски вътрешни спорове с присъединяване на Пригожин и " Вагнер ".

- Атентатът може да е сигнал към Пригожин поради рецензиите му към към " съществени опорни точки на Кремъл за войната в Украйна " и даже завоалираното проявление на " интерес към президентството в Русия " (последната теза за упоритостите на Пригожин не се приема еднопосочно измежду наблюдателите). И биографиите им са сходни - Пригожин също стартира като пандизчия.

- Руските управляващи може да считат да употребяват убийството, с цел да засилят автоцензурата на сегмента от съветското гражданско общество, който слага под въпрос триумфите на войната тук-там като питейни заведения. Убийството към този момент задълбочава раздялите измежду военните блогъри, а това може да помогне на Кремъл да утвърди контрола си върху осведомителното пространство. Някои блогъри демонстрират намерено антиправителствено държание

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР